tiistai 10. kesäkuuta 2014

Vaniljainen raparperimehu





Viikko sitten työkaveri kiikutti töihin kassillisen raparperejä omalta pihalta, kun heillä ei kuulemma ole niillä käyttöä. Osahan lähti siitä tottakai mukaan ja kotona laitoin heti joka kesäisen raparperimehun tulille. Illalla tuli vielä vieraita, niin käytin samalla viimeiset viimevuotiset mansikat pakkasesta ja heitin yhdessä loppujen raparperien kanssa piirakkaan.

Raparperimehun ohjeen olen aikoinaan ottanut Maku-lehdestä ja se on siitä asti ollut joka kesäinen perinne. Pidän raparperin kirpeydstä enkä halua mehusta kovin makeaa, joten olen laittanut mehuun noin 100-150 g vähemmän sokeria kuin ohjeessa. Tiivisteen laimennan yleensä hiilihapollisella vedellä, jolloin mehusta tulee ihanan poreilevaa. Raparperilimsaa.


 ***

Raparperi-vaniljamehu (noin 1 l mehutiivistettä)

1 1/2 kg raparperia
6 dl vettä
1 vaniljatanko
500 g sokeria

Huuhtele ja paloittele raparperit. Kiehauta vesi. Lisää raparperit ja halkaistu vaniljatanko. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.

Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna mehu ja liouta joukkoon sokeri. Anna mehun kiehahtaa ja kuori tämän jälkeen pinnalle muodostunut vaahto pois.

Pullota mehu puhtaisiin pulloihin ja annan jäähtyä huoneen lämmössä. Säilytä mehu kylmässä.

***


Helppoa ja hyvää. Kesä pullossa.

Nyt pitäisi käydä ryöväämässä äidin kasvimaalta lisää raparperia, että saa tehtyä vielä toisen satsin. Kaupan hyllyt ammottivat ainakin tyhjyyttään raparperien kohdalla. 


-----

My collegue brought me some rhubarb and I turned them into rhubarb-vanilla juice. I just love the sour taste of this juice and vanilla gives it a nice little twist.

6 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Tätä täytyy testata oman pihan raparpereista! Kiitos:)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatta kyllä! On niin helppoa tehdä ja todella namia:)

      Poista
  2. No nyt oikein viiltää sydäntä nää raparperimehupostaukset! Omat tuli kaivettua puuliiterin tieltä pois ja sinnehän ne meni..huoh. Nyt tekee mieli niin mehua - pakko varmaan etsiskellä uudet puskat jostain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei:/ Raparperi on kyllä niin herkkua! Ja onneksi sitä suurinpaan hätään saa myös kaupasta ja torilta (ja hyvällä tuurilla myös tuttavilta tai sukulaisilta:))

      Poista

Kiva kun jätit viestin! :)